India / Kolkata

Weduwen rijstproject

Weduwvrouw

Weduwenproject

Sinds 2020 ondersteunt de stichting tien weduwvrouwen door het geven van rijst. In India verkeren vrouwen nog altijd in een erg ondergeschikte positie. Dit geldt zeker voor weduwen. In de loop der eeuwen is hun sociale uitsluiting diep verankerd geraakt in het maatschappelijk leven. Tradities bepalen het lot van de weduwen.

Vroeger werd een weduwvrouw samen met het lichaam van haar overleden echtgenoot verbrand. Dit noemt men sati, dit is nu verboden en word gezien als moord. Het is ook het feit dat als een getrouwd meisje / vrouw weduwe wordt, ze niet in staat zal zijn om te hertrouwen. Een weduwvrouw blijft bij de familie van haar overleden echtgenoot en zal daar tot haar dood de zwaarste werkzaamheden moeten uitvoeren en ze mag geen mooie kleding meer dragen en krijgt wat er over is aan eten.

We hebben de weduwvrouwen een paar keer mogen ontmoeten. Voor covid-19 kwamen de vrouwen eens per maand samen. Het luisteren naar elkaar maakt hun last wat minder zwaar, meer hierover kunt u lezen in onze nieuwsbrieven.

Wat doet de stichting nog meer in India

Leven op straat

Als je aan je lot bent overgelaten en niks meer hebt, dan leef en slaap je op straat op een matje of een stuk karton. Als je geluk hebt slaap je onder een deken. Je bent overgeleverd aan de goedheid van anderen. Soms krijg je wat eten of een ander geeft je geld.

Als stichting willen wij de armste mensen bereiken, gehandicapten, doof of verlamde mensen en de oudere mens. We hebben een paar keer voor deze groep mensen mogen koken. Het raakt je als je ziet hoe blij ze zijn.

Bejaardentehuis voor mannen

Ieder jaar met kerst worden 15 mannen in het zonnetje gezet door ze te voorzien van een heerlijk kerstmaal. Elf mannen leven en slapen samen op één zaal, ze hebben weinig familie maar wel elkaar. Daarnaast wonen er vier mannen die blind zijn in een andere kamer.