Naam: Murgh Tikka. Hoeveelheid – 4 porties, voorbereiden – 10 minuten (+ 15 minuten marineren), bereiden 20 -25 minuten.

 

India, In India bedoelt men met tikka kleine zachte stukjes vlees of vis die in een tandoor bereid worden en die met een kruidige, dikke yoghurt – marinade zijn overgoten. Dit vleesgerecht heeft een heerlijke roomsmaak. Maar ook als u dit gerecht in uw eigen oven of de barbecue bereidt, zal het uitstekend smaken.

Ingrediënten: 1 tot 2 el tandooripasta, 125 ml volle yoghurt, 2 el plantaardige olie, 1 tl zout, 4 kipfilets ( ongeveer 450 gr), elke filet in 3 schuine stukken gesneden, raita, als bijgerecht.

  • De tandooripasta, de yoghurt, de olie en het zout in een schaaltje tot een romige marinade roeren.
  • De stukken kip door de marinade wentelen, zodat de marinade gelijkmatig over de kip verdeeld wordt. 15 minuten laten rusten.
  • De oven voorverwarmen op 220°C. De stukken kip op een rooster boven een bakplaat legen. Let erop dat de stukken kip niet tegen elkaar aan liggen. Ongeveer 10 minuten grillen.
  • Keer de kip en laat nog 10 minuten grillen; eventueel nog een keer keren,. Serveren met een frisse Raita.

Gezond koken, Yoghurt heeft een gunstig effect op de spijsvertering en past heel goed bij specerijen met een sterke smaak, zoals deze tandoori marinade.

Tips van de kok, Om de rooksmaak van vlees dat in de tandoor bereid wordt na te bootsen, moet u de kip op een barbecue met deksel grillen. Verhit de barbecue sterk en leg de stukken kip op het rooster. Zorg ervoor dat de stukken niet tegen elkaar aan liggen. Vervolgens ongeveer 18 minuten grillen.

Traditioneel, Gebruik voor het keren van de kip een gladde tang; op deze manier blijft de tandoori marinade beter op het vlees zitten.

Serveer tips, Op elk bord – op een slablaadje – 3 stukken tikka leggen. Een kopje vullen met gestoomde rijst en een bolletje naast de kip op het bord storten. Met dunne gegrilde chapati, Raita en een scherpe munt of korianderchutney serveren.

De juiste drank, Serveer bij deze kip witte wijn, bijvoorbeeld een Orvieto, Chardonnay of een Pinot Grigio.