Naam: Kitchiri: Hoeveelheid – 4 porties, voorbereiden – 6-8 minuten, bereiden – 15-20 minuten.

Nepal, Nepalees eten is vrij eenvoudig en, met uitzondering van de Newari – keuken uit het Kathmandu – dal, milder dan de Indiase buurkeuken. In dit karakteristieke gerecht worden twee belangrijke voedingsmiddelen uit de Nepalese keuken gecombineerd, te weten rijst en linzen. Deze combinatie is bijzonder voedzaam en smakelijk.

Ingredienten, 2 el ghee of boter, 1 middelgrote rode of gewone ui, in ringen, 1 kaneelstokje van ongeveer  cm, 2 kruidnagels, 250 gr. langkorrelrijst, gewassen en uitgelekt, 150 gr rode linzen, gewassen en uitgelekt, 2 plakjes gember van ongeveer 3 mm dik, 600 ml water, 2 tl zout, 2 el krokant gefrituurde sjalotjes, eventueel  basilicumblaadjes ter garnering.

Zo kan het ook, Voor een nog pittiger versie van de kitchiri kunt u 4 tl Garam masala en een verse, in lengte gehalveerde groene chilipeper (zonder zaadlijsten) of 1/2  – tl chilipoeder samen met de rijst bij stap 2 van het recept toevoegen.

  • De ghee of de boter in een middelgrote of hoge pan verhitten. De uienringen ongeveer 3 minuten licht fruiten tot ze lichtbruin zijn.
  • Kaneel en kruidnagels 1 minuut aanbakken. De rijst en de linzen toevoegen en op een lage temperatuur 30 seconden roeren totdat de linzen met ghee bedekt zijn. Gember, water en zout toevoegen en alles aan de kook brengen.
  • Vuur laag draaien, deksel op de pan leggen en de rijst en de linzen 5-6 minuten koken, tot het water geabsorbeerd is. Vuur op de laagste stand en nog 5 minuten doorkoken.
  • Pan van het vuur nemen en de rijst en de linzen met een vork loshalen. Vocht van de binnenkant van het deksel vegen en het deksel weer op de pan zetten. De pan 10 minuten op een koude kookplaat zetten. U kunt de pan tot maximaal 20 minuten voor het serveren laten staan.
  • Voor het serveren het kaneelstokje en de gember verwijderen. De rijst en de linzen in een kom doen en met de gefrituurde sjalotjes bestrooien. Desgewenst met basilicum garneren.

Tips van de kok, Als het kookvocht na 5-6 minuten voor het grootste deel geabsorbeerd, zijn de rijst en de linzen nog vochtig. Zelfs na nog een 5 minuten koken op een laag vuur zullen ze nog niet helemaal droog zijn. Daarom kunt u het beste, na deze 5 minuten, het condenswater van de binnenkant van het deksel vegen zodat het niet terugloopt in de pan.

Serveer tips, Omdat kitchiri zo mild van smaak is past het bij talloze andere gerechten. U kunt het met een groentecurry, een salade, een pittige chutney en een schaaltje volle – yoghurt als hoofdmaaltijd serveren. Ook een pittige vlees – of viscurry met bijvoorbeeld een groene groente past hier uitstekend bij. Als contrast bij de zachte kitchiri kunt u krokante Papadums serveren.

De juiste drank,  Lassi vormt de beste combinatie met dit gezonde gerecht. De keuze van de wijn is afhankelijk van de bijgerechten die u serveert. Een droge witte wijn of een rosé past bijna overal bij.