Naam: Biryani. Hoeveelheid – 4 porties, voorbereiden –  25 minuten, bereiden 60 minuten.

India, Biryani – gerechten zijn niet alleen tongstrelend, maar vormen ook een lust voor het oog; ze zijn daarom zeer geschikt voor feestelijke gelegenheden. Het vlees neemt de volle, rijke smaak van de tomaten en kruiden aan en geeft dit aan de rijst door. U kunt dit gerecht als een volledige maaltijd beschouwen, maar ook als bijgerecht bij een milde of zeer scherpe curry serveren.

Ingrediënten: 1 el plantaardige olie, 1 grote ui, gepeld en gesnipperd, 400 gr mager lamsvlees, in kleine blokjes van 2 cm, 2 tl tomatenpuree, 3 dunne plakjes verse gember, fijngehakt, 2 laurierblaadjes, 1 tl kardemom, 2 kruidnagels, 1 kaneelstokje, doormidden gebroken, 250 gr tomatenblokjes, uit blik, zout en peper naar smaak, 2 grote uien, gepeld en in dunne ringen gesneden, 2 el ghee of boter, 380 gr witte langkorrelrijst, 2 tl nigella, 40 gr geschaafde amandelen, 2 el gehakte koriander – of muntblaadjes, 425 ml water.

  • De olie in de wok op middelhoog vuur verhitten. De gesnipperde ui 2 -3 minuten fruiten. Lamsvlees toevoegen en op een hoog vuur 4 5 minuten roerbakken tot het vlees bruin is. Tomatenpuree toevoegen.
  • Gember, laurierblaadjes, 1 tl kardemom, 1 kruidnagel, kaneelstokje, tomatenblokjes en water toevoegen tot het vlees helemaal onder staat. Aan de kook brengen, het vuur laag draaien. Tegen de kook aan, zonder het deksel op de pan, 25 minuten laten garen. Het vlees moet dan zacht zijn en het vocht moet grotendeels verdampt zijn. Op smaak brengen met zout en peper.
  • De uienringen in een andere pan op middelhoog vuur 4 minuten in de boter of ghee fruiten. Rijst toevoegen en doorroeren. Nigella en 425 ml water toevoegen. Aan de kook brengen, deksel op de pan doen en het vuur laag draaien. 10 minuten zachtjes laten koken.
  • De rijst met het resterende vocht bij het lamsvlees doen. Deksel op de pan doen en onder geregeld roeren 5 minuten koken. De rijst moet het vocht opgenomen hebben en moet gaar zijn, het lamsvlees moet zacht zijn. Het amandelschaafsel en de gehakte koriander erdoor roeren en direct serveren.

Traditionele ingrediënten: Voeg tijdens het koken van gepekeld vlees een paar kruidnagels toe; dit vermindert de zoute smaak. Steek de kruidnagels in een gepelde ui – in vaktermen heet dit een gepikeerd uitje – en kook de ui mee.

Tips van de koku kunt het vlees ook van tevoren koken, af laten koelen en invriezen. Het vlees voor gebruik ontdooien, opwarmen en bij de rijst serveren.

Serveer tips, Biryani vormt een ongedwongen maaltijd. Serveer de Biryani met een zoete of scherpe, pikante chutney en een gemengde salade van kropsla, komkommer en plakjes tomaat. Voor een feestelijke maaltijd kunt u er ook een milde of scherpe kipcurry bij serveren.

De juiste drank Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, smaakt uitstekend bij dit gerecht.