Naam: Badami Gosht. Hoeveelheid – 4 porties, voorbereiden 25 minuten, bereiden 1 uur en 30 minuten.

India, Deze mild gekruide curry, die extra verfijnd is dankzij de gemalen amandelen en de yoghurt, is geschikt voor het hele gezin omdat er geen chilipeper in verwerkt is. In India wordt dit gerecht bereid met lamsvlees, maar ook met rund – of varkensvlees smaakt het heerlijk. Het maakt niet uit voor welke vleessoort u kiest, het zal zeker snel tot de lievelingsgerechten van uw gezin behoren.

Ingrediënten: 1klein plukje saffraandraad, 1 el kokend water, 250 gr volle yoghurt, 2 tl zout, 750 gr schenkel of schouder van het rund, in blokken van 4 cm, 30 gr ghee of boter, 4 groene of witte gedroogde kardemompeulen, ingesneden en opengedrukt, kaneelstokje van 4 cm, 3 kruidnagels, 1 middelgrote rode of gewone ui, fijngehakt, 3 tl knoflook, fijngehakt, 2 tl gember, fijngehakt, 4 tl komijnpoeder, 125 ml water, 2 el gemalen amandelen, 1 tl Garam masala, eventueel verse koriander als garnering.

  • De saffraandraadjes in een kommetje met kokend water overgieten. 10 minuten laten wellen en de draadjes met een lepel uitdrukken. Er moet zo veel mogelijk kleurstof vrijkomen.
  • De yoghurt en zout in een kom mengen. De saffraan samen met het water waar u het in geweld heeft erdoor roeren. Het vlees toevoegen, goed doorroeren en laten rusten.
  • De ghee of boter in een zware pan verhitten. Daarin de kardemompeulen, kaneel, kruidnagels op een middelhoog vuur 1 minuut roosteren. De uien, knoflook en gember toevoegen. 4 – 5 minuten bakken totdat het mengsel zacht is. Dan de komijnpoeder toevoegen en nog 1 minuut meebakken.
  • Het vlees in een vergiet uit laten lekken en de yoghurt in een schaal opvangen. Vlees in een pan met gebakken ingrediënten doen, vuur hoger draaien en 6 -8 minuten bakken totdat het geheel van kleur verandert. De yoghurt mrt het water en amandelen toevoegen.
  • Aan de kook brengen. Op laag vuur met het deksel op de pan in anderhalf tot 2 uur gaarkoken. Regelmatig roeren. Als het vlees zacht is, draait u het vuur uit. Bestrooi het vlees met Garam-masala en laat het deksel op de pan 5 minuten rusten. Garneer met koriander. 

Gezond koken, Als u op uw cholesterol moet letten, gebruik dan plantaardige olie in plaats van ghee of boter.

Tips van de kokDeze curry is nogal droog. Alleen het vlees is vrij vochtig door de dikke saus. Om te voorkomen dat het gerecht bij het koken aanbrandt, moet u indien nodig 2 el water toevoegen.

Serveer tip, Serveer deze curry met een smakelijke pilav. Als bijgerechten zijn een groente, pikante linzen of kikkererwten salade van komkommer en tomaat, en gefrituurde Papadums erg lekker.

De juiste drank, Bij dit gerecht past uitstekend een witte Bourgogne of een Riesling, maar u kunt ook mangosap met ijs aanbieden, of lassi, een frisse yoghurtdrank.