Naam, Masala Gosht. Hoeveelheid – 4 porties, voorbereiden 20 – 25 minuten, bereiden 1 uur en 45 minuten

India, De christelijke Oost –Indiërs in Bombay, wiens voorouders in de 16de eeuw door de Portugezen werden bekeerd, eten in tegenstelling tot de meerderheid van de Hindoestanen vlees. In Bombay bestaan ontelbaar veel soorten rundvleescurry. Voor deze curry worden tomaten en kokosmelk gebruikt om de smaak van de kerriepoeder te verzachten. Het gerecht is vrij eenvoudig te maken omdat u geen specerijen hoeft te malen. Toch is het een stevig en voedzaam gerecht.

Ingrediënten:2el currypoeder, 1 tl chilipoeder, 250 ml water, 60 ml plantaardige olie, 2 grote rode of gewone uien, fijngesnipperd, 1 el zeer fijn gehakte knoflook, 1 el fijn geraspte gember, 2 grote rijpe tomaten, ontvelt en gehakt, 600 gr mager rundvlees (spierstuk of bovenbil, in plakken van 1,5 cm en dan in blokjes van 4 cm), 2 tl zout, 250 ml kokosmelk, 2 el gehakte verse koriander ter garnering. 

  • Het curry – en chilipoeder in een klein schaaltje met ongeveer 2 el water tot een sausje roeren.
  • De olie in de pan verhitten. De uien op een laag tot middelhoog vuur 4 minuten fruiten tot ze zacht zijn. Op het laatst de knoflook en gember toevoegen.
  • De currysaus toevoegen en 1 minuut meebakken, tomaten toevoegen en 5 minuten zacht koken. Het mengsel steeds losroeren van de bodem om te voorkomen dat de specerijen aanbranden.
  • De rest van het water, het rundvlees en het zout toevoegen. Onder regelmatig roeren aan de kook brengen. Met het deksel op de pan 1 tot anderhalf uur zachtjes koken, respectievelijk koken tot het vlees zacht is.
  • De kokosmelk toevoegen. Al roerende langzaam aan de kook brengen. Het vuur laag draaien en zonder het deksel op de pan 15 – 20 minuten onder regelmatig roeren zachtjes door koken tot het vlees mals is. 
  • Met koriander garneren en serveren.

Gezond koken, Het gerecht wordt minder vet als u de kokosmelk vervangt door verdunde of magere kokosmelk of magere yoghurt.

Bewaren, In de koelkast is de curry maximaal 1 dag houdbaar.

Serveer tip, Serveer deze curry met gestoomde rijst, Raita, groente zoals spinazie of doperwten met panir, krokante Papadums en chutney of pickles vormen een uitstekende combinatie met dit gerecht, Omdat het vlees in blokjes is gesneden, kunt u het gerecht met lepel of vork eten.

De juiste drank, Een koele lassi, of water met limoensap past goed bij dit gerecht, evenals bier. Als wijn is een middelzware rode wijn geschikt, bijvoorbeeld een Bordeaux.