Naam: Kesar Pilau. Hoeveelheid – 4 porties, voorbereiden – 8-10 minuten (+ 1 uur uitlekken) bereiden – 35 minuten.

India, Saffraan, de duurste specerij ter wereld, bestaat uit de gedroogde meeldraden van een bepaald soort krokus. De plant komt van oorsprong uit het zuiden van Europa en het oostelijke deel van het Middellandse – Zeegebied, maar wordt al eeuwenlang in het Indiase Kashmir verbouwd. Saffraanrijst was bij de Indiase mogols zeer populair als feestmaaltijd.

Ingredienten, 500 gr Basmatirijst, 1/2 tl saffraan, 750 ml hete, magere kippenbouillon ( 3 delen bouillon op 1 deel water) of water, 30 gr ghee of boter, 1 middelgrote rode of gewone ui, in de lengte doormidden, overdwars in dunne ringen gesneden, 1 tl zout, of meer naar wens, eventueel 2 el rozijnen.

Traditionele ingrediënten, Saffraan geeft een heleboel gerechten een heerlijke smaak en geur. Daarvoor heeft u maar een 1/2 tl saffraan nodig. Gebruik deze specerij bijvoorbeeld voor vanillesaus, slagroom of voor het deeg voor witbrood. Voor een slaapdrankje 2-3 draden saffraan oplossen in 1 el melk en deze in een glas hete melk met honing gieten.

  • De rijst in water wellen en tussen uw vingers wrijven. Afgieten, vers water nemen en dit proces herhalen tot het water helder blijft. De rijst in een zeef 1 uur uit laten lekken. De zeef 2-3 keer schudden.
  • De saffraan in een droge pan onder voortdurend schudden op een laag vuur gedurende 1 minuut roosteren. De draden in een kommetje scheppen, 1-2 minuten laten afkoelen. 1 el bouillon toevoegen en met een lepel zo veel mogelijk kleurstof uit de draden drukken.
  • De ghee in een steelpan verhitten. De uien daarin op een laag tot middelhoog vuur 3-4 minuten goudgeel fruiten. De rijst toevoegen en 1 minuut bakken tot de rijstkorrels rondom bedekt zijn met ghee.
  • Saffraan water, bouillon, zout, en rozijnen toevoegen. Het vuur hoger draaien en de inhoud van de pan aan de kook brengen. Deksel schuin op de pan leggen, vuur lager draaien en alle ingrediënten 5 minuten zachtjes laten koken tot het water verdampt is.
  • Condens van de binnenkant van het deksel vegen en pan met deksel sluiten. Vuur laag draaien, pan met deksel erop 10 minuten laten staan. Rijst met een vork voorzichtig losmaken en in een schaal serveren.

Variaties,  Gebruik in plaats van Basmatirijst / jasmijnrijst. > Neem in plaats van saffraan 1 mespuntje fijngemalen saffraanpoeder.

Gezond eten, De hoeveelheid verzadigd vet wordt minder als u in plaats van ghee of boter plantaardige olie gebruikt.

Tips van de kok, Bij het afmeten van de saffraan moet u de saffraan niet aandrukken. Als u namelijk te veel gebruikt, wordt het gerecht gauw bitter.

Serveer tips,  In India is saffraanrijst echter een feestelijk gerecht. Serveer er een vleescurry, een linzengerecht, groente, bijvoorbeeld aardappels met tomaat en kruiden, en yoghurt of Raita bij.

De juiste drank,  Drink hierbij water met limoen – of citroensap, of lassi. Maar ook een lichte witte wijn, bijvoorbeeld een Chardonnay of een Riesling, past goed bij dit dessert.